Primele semne și simptome de sarcină
Uneori este greu să interpretezi semnalele pe care ți le trimite corpul tău, dar dacă bănuiești că ai putea avea primele simptome de sarcină, probabil că ești nerăbdătoare să le și confirmi.
Semne comune care indică că ești însărcinată:
Lipsa menstruației. O menstruație absentă este poate cel mai precoce și cel mai fiabil simptom de sarcină, însă este posibil să ai unele sângerări ușoare sau o menstruație ușoară chiar și în timpul sarcinii.
Sângerare de implantare. Sângerarea de implantare este o sângerare în cantitate redusă, ce apare de obicei la 10-14 zile de la concepție, atunci când ovulul fecundat se atașează de mucoasa uterului. Sângerarea de implantare este considerată unul dintre primele simptome ale începutului de sarcină. Dar, pentru că se produce și apare în jurul perioadei când ar trebui să aibă loc menstruația, se poate crea de multe ori, confuzie.
Crampe. Este posibil să constați că suferi de un număr crescut de crampe în timpul sarcinii. O crampă este o durere bruscă, ascuțită, care apare în general la mușchii gambei sau la picioare. Adesea poate fi util să faci câteva exerciții ușoare în timpul sarcinii pentru a ușura crampele.
Temperatura bazală crescută. Pentru că nivelul tău de progesteron crește, automat va crește și temperatura bazală a corpului atunci când ești însărcinată. Astfel, transpiri mult mai mult!
Urinare frecventă. Dacă simți nevoia să urinezi mai des decât de obicei, mai ales în timpul nopții, acesta ar putea fi un simptom de sarcină.
Schimbări de dispoziție. Creșterea unei noi vieți poate fi un lucru incitant și impresionant, dar poate, de asemenea, să le facă pe femei să se simtă anxioase, vulnerabile și copleșite. Este absolut normal să ai gânduri de neliniște din când în când.
Amețeli. Toate aceste schimbări hormonale care se petrec în interiorul tău te pot face să te simți slăbită în timpul sarcinii. Pentru a evita senzația de leșin, încearcă să te ridici încet după ce stai așezată sau întinsă sau întoarce-te pe o parte dacă stai întinsă pe spate. Dacă te simți slăbită când stai în picioare, cel mai bine este să găsești rapid un loc să te așezi și să aștepți să treacă amețeala.
Disconfort alimentar, pofte de mâncare și o schimbare a gustului. Simptomele de început de sarcină pot include și schimbări în gusturi și pofte.
Disconfortul alimentar, în care nu poți suporta să gusti, să miroși sau să privești anumite alimente care-ți plăceau înainte este destul de comun, la fel ca poftele de mâncare.
Pe de-o parte, s-ar putea ca simțurile gustului și mirosului să se intensifice, poți simți un gust metalic în gură sau vei începe să poftești la alimente noi. Pe de altă parte, alimentele și băuturile pe care le iubeai cândva, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, îți pot deveni dezagreabile.
Oboseală. Este normal să te simți obosită și epuizată când ești însărcinată, mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină. Acest lucru apare din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpul tău, care nu numai că te pot face să te simți epuizată, dar pot duce și la schimbări de dispoziție.
Dureri de cap. S-ar putea să te confrunți cu unele dureri de cap în timpul sarcinii timpurii, care s-ar putea datora creșterii nivelului de hormoni. De asemenea, acestea ar putea fi datorate și creșterii fluxului sanguin. Asigură-te că discuți cu doctorul tău dacă ai dureri foarte mari, deoarece acestea pot fi uneori un semn de ceva mai îngrijorător.
Constipație. O mulțime de femei se confruntă cu constipație și balonare în timpul sarcinii. Acest lucru se poate datora unei cantități mari de progesteron produs, care încetinește sistemul digestiv.
Pigmentarea. Sunt cele mai pronunțate schimbări ale pielii în sarcină. Zona din jurul mameloanelor devine mai închisă la culoare. La fel se poate întâmplă și cu pielea care va deveni puțin mai închisă la culoare, fie pe alocuri, fie peste tot.
Toate femeile au simptome de început de sarcină? Fiecare viitoare mamică și fiecare sarcină este unică, așa că este posibil să observi doar unele dintre aceste semne timpurii de sarcină. Mai mult, simptomele pe care le remarci la a doua sarcină pot fi diferite de cele pe care le-ai avut prima dată. Dacă crezi că ai putea fi însărcinată, un test de sarcină îți va confirma acest lucru. Poți chiar să folosești calculatorul nostru să vezi în ce etapă a sarcinii te încadrezi. Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele unei sarcini timpurii, dar testul iese negativ, există încă o șansă să fii însărcinată. Așteaptă o săptămână și apoi fă din nou testul ! Un test pozitiv este, de obicei, sigur, așa că fă-ți o programare la medicul de familie pentru a confirma sarcina și pentru a planifica următorii pași în îngrijirea ta prenatală !
Toate femeile au simptome de început de sarcină?
Fiecare viitoare mamică și fiecare sarcină este unică, așa că este posibil să observi doar unele dintre aceste semne timpurii de sarcină. Mai mult, simptomele pe care le remarci la a doua sarcină pot fi diferite de cele pe care le-ai avut prima dată.
Dacă crezi că ai putea fi însărcinată, un test de sarcină îți va confirma acest lucru. Poți chiar să folosești calculatorul nostru să vezi în ce etapă a sarcinii te încadrezi. Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele unei sarcini timpurii, dar testul iese negativ, există încă o șansă să fii însărcinată. Așteaptă o săptămână și apoi fă din nou testul ! Un test pozitiv este, de obicei, sigur, așa că fă-ți o programare la medicul de familie pentru a confirma sarcina și pentru a planifica următorii pași în îngrijirea ta prenatală !
Alte simptome comune de sarcină
Modificări ale secretiilor vaginale. Scurgerile vaginale pot confirmă sau nu dacă o femeie va avea menstruație sau dacă este deja însărcinată. O scurgere subțire și apoasă este normală la toate femeile, însă aceasta devine mai groasă și mai abundentă atunci când ești însărcinată.
Crampe de implantare. Crampele de implantare pot apărea la începutul sarcinii, când ovulul fertilizat se cuibărește în peretele uterin. Mai târziu, acea senzație de crampe poate fi rezultatul durerii ligamentelor rotunde sau ale contracțiilor de "exercițiu" Braxton Hicks.
Creșterea în greutate. Este firesc să crești în greutate pe parcursul sarcinii. Dacă pornești cu un IMC mediu, este normal să te îngrași între 25 și 35 de kilograme. Cantitatea normală de creștere în greutate poate varia în funcție de greutatea ta inițială.
Dureri de spate. Durerile de spate pot fi cauzate de schimbările hormonale, de creșterea în greutate și de schimbările de postură din cauza burții în creștere.
Arsuri gastrice. Modificările hormonale relaxează mușchii care țin acizii digestivi în afara esofagului, dar arsurile gastrice pot fi cauzate și de faptul că bebelușul în creștere apasă pe stomac.
Mâncărimi ale pielii. În orice loc în care pielea ta se întinde în timpul sarcinii (abdomenul, sânii, mâinile și picioarele), s-ar putea să simți mâncărimi.
Dificultăți de respirație. Hormonii de sarcină pot schimba frecvența și profunzimea respirației, ceea ce înseamnă că vei gâfâi mai ușor. Bebelușul care împinge asupra plămânilor tăi, plus creșterea în greutate suplimentară, pot provoca, de asemenea, acea senzație de lipsă de aer.
Concluzia
Simptomele de sarcină pot fi destul de obositoare însă totul se va schimba în momentul în care îți vei putea îmbrățișa nou-născutul. Vei vedea că toate aceste simptome deranjante ale sarcinii au meritat!
Dacă vrei să afli mai multe despre ce se întâmplă în aceste primele săptămâni de sarcină, vezi Calendarul sarcinii.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: