Cum să îți menții greutatea optimă în timpul sarcinii
Nimeni nu are nevoie de calorii goale, dar nu toți carbohidrații sunt dăunători. Carbohidrații ”buni”, complecși oferă energia esențială și un plus important de minerale, proteine și fibre pentru tine și bebelușul tău. Deși sportivii îi promovează pentru avantajele unui aport energetic considerabil, anumite voci care numără caloriile spun că sunt calorii goale și recomandă consumul lor limitat pentru controlul greutății. Dacă ții regim, probabil este mai important să fii atentă la aportul general de calorii, decât să îți faci prea multe griji pentru grupuri de alimente specifice. Totuși, unele tipuri de carbohidrați sunt mai bune decât altele, în ceea ce privește atingerea unei greutăți optime în timpul sarcinii.
Separarea grâului de neghină
Nu toți carbohidrații sunt creați la fel. Carbohidrații simpli oferă multe calorii și energie, însă nu au o valoare nutrițională prea mare într-o dietă din timpul sarcinii. Pentru a număra caloriile, este bine de știut că exemple de carbohidrați simpli sunt pâinea albă, orezul alb sau pastele, cerealele rafinate, fursecurile, prăjiturile, semi-preparatele (junk food) și zaharurile.
Carbohidrații complecși, pe de altă parte, sunt plini de minerale, proteine și fibre - toate necesare pentru tine și bebelușul tău. Legumele; fructele; pâinea integrală, cerealele și pastele integrale, orezul brun, fasolea boabe și mazărea; cartofii înăbușiți sau copți în coajă sunt și ei carbohidrați complecși.
Beneficiile carbohidraților complecși
Majoritatea nutriționiștilor consideră că 60% din aportul zilnic de calorii ar trebui să fie carbohidrați complecși.
Este posibil ca 60% să pară mult, însă ia în calcul aceste beneficii ca fiind un bonus de sănătate asupra greutății pe timpul nașterii: Fibrele din carbohidrații complecși, precum fructele și legumele din dieta de pe timpul sarcinii, ajută la eliminarea constipației de care ai putea suferi în sarcină. Unele femei spun că aceștia contribuie și la diminuarea grețurilor din primul trimestru.
Ajutoarele din bucătărie Poți ”stoarce” beneficiile nutritive ale carbohidraților urmând aceste sfaturi: Mănâncă fructe și legume proaspete sau înghețate. Acestea au o valoare nutrițională mai mare decât cele de la conservă. Încearcă să ronțăi legume și fructe crude în fiecare zi la gustare - nu va trebui să numeri caloriile.
Când gătești legume, prăjește-le la foc mare, bagă-le în cuptorul cu microunde sau înăbușă-le, pentru ca astfel să își păstreze vitaminele și mineralele.
Când se poate, evită sosurile bogate și untul pus pe legume. Aceste garnituri cu nivel ridicat de grăsime ți se umflă în burtică și nu prea lasă loc alimentelor cu valoare nutritivă mai mare, adaugând kilograme, dar nu și aport de nutrienți valoroși pentru bebelușul tău.
Vrei să afli mai multe despre fiecare etapă a sarcinii și să te bucuri de ofertele create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: