Recuperarea după naștere. Totul despre naștere, sosirea bebelușului, nașterea vaginală

Te întrebi ce se întâmplă cu corpul tău după naștere? Află mai multe despre durerile post natale, lochia, incizii epiziotomice și mai multe, astfel încât să te recuperezi mai repede și să te bucuri de micuțul tău.

Aici poți găsi informații despre naștere, venirea pe lume a celui mic și nașterea vaginală. Nașterea este un proces anatomic normal, dar în zilele și săptămânile ce urmează nașterii, corpul tău trebuie să treacă printr-o perioadă de refacere. De fapt, poate trece un an până când corpul tău își revine total după naștere. Chiar dacă sunt câteva diferențe între refacerea după nașterea naturală și cea prin cezariană, procesul general de refacere este similar pentru oricare dintre ele. În următoarele rânduri poți afla numeroase informații importante despre naștere. Mai mulți factori pot influența această vindecare, inclusiv starea ta generală de sănătate, starea nutrițională și gradul de stres.

Contracțiile uterine și Involuția

La scurt timp după naștere, placenta se separă de pereții uterului și este eliminată. Zona în care placenta a fost atașată de uter este ca o rană deschisă, ce trebuie să se vindece. Din fericire, corpul tău începe să lucreze foarte repede. În câteva minute după naștere, uterul se contractă puternic pentru a închide vasele de sânge deschise de pe peretele uterului, acolo unde placenta a fost atașată. Aceste contracții uterine, numite ”dureri post natale”, pot fi resimțite sub forma unor crampe în primele zile după naștere, dar după aceea se vor diminua. Se poate să resimți aceste contracții în timpul alăptării, stimularea sfârcurilor generând contracțiile uterine. Poți lua un analgezic dacă aceste crampe sunt greu de suportat. Verifică cu medicul de familie înainte de a lua orice fel de medicament.

Imediat după naștere poți simți uterul la nivelul buricului. Contracțiile după naștere vor face ca uterul să se simtă ca o minge tare în abdomen. Ea își va reduce dimensiunea pe zi ce trece, până când nu va mai fi simțită prin peretele abdominal. Pe măsură ce scade în dimeniune, uterul se mută în partea de jos în zona pelvisului, în spatele osului pubian. Acesta este numit proces de involuție și arată că vindecarea are loc. Cât timp vei fi în spital, asistenta va verifica continuu uterul pentru a observa că procesul de involuție are loc. Dacă uterul nu se contractă așa cum ar trebui, va trebui ca zona să fie masată, pentru a stimula cotrancțiile.

Lochiile

Durează până la 10 zile ca zona placentală să se refacă, iar în acest timp vei observa o scurgere vaginală sângerie, numită lochii. Lochiile vor avea culoarea roșu intens în primele zile după naștere, similare unei menstruații abundente. Însă va scădea în abundență și va avea culoarea maro închis, după care se va trabsforma într-o secreție de culoare roz, iar spre final va fi doar o scurgere de culoare albă. Când ajungi în acest punct, vei știi că placenta este complet vindecată. Acest proces poate fi accelerat în rândul mămicilor care alăptează, pentru că suptul sugarului stimulează sfârcul mămicii și contractarea uterului, iar vindecarea poate dura mai puțin. Până la dispariția lochiilor, este recomandat să eviți contactul sexual și ar trebui să ai grijă la igiena din zona perineului (zona dintre anus și vulvă) pe tot parcursul zilei, pentru a preveni infectarea cu bacterii a tractului vaginal.

Ochi negri și Vânătăi

Dacă treci printr-un travaliu lung și dificil, poate vei observa alte semne fizice după naștere care vor necesita o perioadă de refacere. Unele femei au ochi înnegriți sau roșii și vânătăi, care arată ca niște puncte mici pe obraji sau vânătăi mai mari pe față și partea de sus a pieptului. Oricare dintre cele de mai sus pot apărea în urma efortului mare depus în timpul travaliului și a nașterii ajutând-ul pe cel mic să iasă. Este puțin probabil ca aceste puncte să apară în cazul unei nașteri mai ușoare. Dacă una din aceste tipuri de vânătăi apar, fii sigură că ele vor dispărea în doar câteva zile.

Vindecarea zonei cu incizie

Fie că nașterea a fost una pe cale naturală sau prin cezariană, mai mult ca sigur va exista o incizie, care va necesita vindecare. Prin nașterea naturală, mai mult ca sigur vei avea o epiziotomie. Această incizie mică, făcută pentru a mări deschizătura vaginală chiar înainte ca capul bebelușului să iasă, este închisă cu copci. Ca la orice incizie, vindecarea epiziotomiei poate dura câteva săptămâni. Corpul va absorbi copcile, însă incizia poate fi tare sau dureroasă în prima săptămână după naștere. Infectarea este posibilă dacă incizia nu este păstrată curată; însă dacă zona perineului este păstrată curată (vezi mai jos), infecția nu se poate instala.

Dacă nașterea are loc prin cezariană, incizia abdominală va lua mai mult timp să se vindece. Dacă operația cezariană nu a fost programată sau plănuită, și a intervenit după ce ai stat ceva timp în travaliu, refacerea va trebui să se facă și după naștere, și după operație. În plus față de pașii de refacere după o naștere vaginală explicate deja (involuția uterului și lochiile), refacerea după operația cezariană trebuie să aibă loc. Această refacere durează mai mult timp, de la patru la șase săptămâni.

Incizia cezarianei este foarte probabil să fie dureroasă după ce efectul anesteziei trece. Calmante pot fi luate dacă este cazul; pentru început calmantul poate fi unul puternic care îți va da senzația de amețeală și somnolență. Dacă copcile nu sunt resorbabile, ele vor fi scoase la câteva zile de la naștere. Unii medici pot folosi capse metalice în loc de sutură pentru a închide incizia; și acestea vor fi îndepărtate la câteva zile după naștere. Sutura sau capsele pot cauza o strângerare la nivelul pielii pe măsură ce aceasta se vindecă. Deoarece un cateter urinar trebuie introdus în vezica urinară înaintea intervenției chirurgicale, după operație este important să bei multe lichide și să urinezi frecvent pentru a preveni o infecție a vezicii urinare.

Activarea circulației

Pentru a asigura o bună circulație după operație, ți se va cere să miști picioarele, să le flexezi, și să miști degetele de la picioare imediat ce efectul anesteziei a trecut. De asemenea, ți se va cere să te ridici pe marginea patului, să stai pe un scaun, și apoi mergi în prima zi după naștere; ți se poate cere să porți ciorapi elastici pentru a asigura buna circulație a sângelui și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Deoarece procesul de vindecare este mai complex în cazul unei nașteri prin cezariană, vei sta în spital pentru un timp mai lung, poate trei-cinci zile.

Sfaturi pentru vindecare acasă

Odată ce te întorci acasă după naștere, procesul de vindecare va deveni responsabilitatea ta. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți asiguri vindecarea și confortul:

• Respiră lent și relaxat și masează dacă durerile devin insuportabile. Dacă aceste măsuri nu ajută, ia analgezice ușoare recomandate de medicul tău. Ține minte că aceste dureri post natale arată că involuția și vindecarea progresează, iar acest lucru este un semn bun. • Pentru a preveni infectarea inciziei epiziotomice, folosește un tampon sanitar curat, cel puțin la fiecare patru - șase ore. Curăță întotdeauna din față spre spate pentru a evita ajugerea bacteriilor din rect în vagin. Curăță zona perineului după urinare prin turnarea apei calde și uscarea cu un tampon curat. Amintește-ți să ștergi întotdeauna din față în spate. Stai într-o baie caldă ("baie de șezut") sau folosește comprese calde pentru a accelera vindecarea inciziei. Făcând exerciții de contractare și decontractare a zonei pelviene (exerciții Kegel) vei ajuta circulația în zonă și vei grăbi vindecarea. • Urmează instrucțiunile primite la spital pentru îngrijirea inciziei în urma operației de cezariană. Păstrează pansamentul curat și uscat. • Aplelează la o dietă sănătoasă pentru a sprijini procesul de vindecare. Asigură-te că asimilezi cantități suficiente de proteine, vitamine și multe lichide. • Nu relua actul sexual până când lochiile nu au dispărut, iar zona epiziotomiei s-a vindecat; încă nu vei fi pregătită să ai relații sexuale în această perioadă, din cauza epuizării. Dar alte mijloace de afecțiune pot da de înțeles partenerului tău că încă îl iubești, în ciuda faptului că o mare parte din energia emoțională va fi orientată către cel mic în această perioadă. • Odihnește-te! Aceasta este o componentă majoră a procesului de vindecare. Nu face prea multe, prea repede, chiar dacă te simți bine. Singurele activități pe care le faci trebuie să aibă legătură cu îngrijirea celui mic. Lasă pe alții să se ocupe de comisioane, de gătit, spălăt hainele și alte treburi casnice. Asigură-te dinainte că vei avea un ajutor pentru toate acestea. • Dormi când cel mic doarme. Pentru că te poți aștepta să ai multe nopți nedormite, va trebui să îți planifici programul ca în timpul zilei să ai mici reprize de somn. Ar trebui să ai grijă să ai cât mai multe reprize de somn pe durata a 24 de ore (chiar dacă este segmentat), așa cum făceai înainte ca cel mic să vină pe lume. Scoate telefonul din furcă și plasează pe ușă semnul "Nu deranjați!". Când să suni la spital

Sună medicul dacă observi oricare dintre aceste semne, deoarece ele ar putea indica faptul că vindecarea nu progresează așa cum ar trebui, sau că ești predispusă la o infecție: • o temperatură de peste 37.78 de grade Celsius care durează mai mult de o zi. • sângerări de culoare roșu intens sau abundente (lochii) după a patra zi de post natal, sau cheaguri de sânge mari în lochii. • lochiile care are un miros neplăcut. Lochiile normale ar trebui să aibă un miros ușor de mucegai, asemănător cu sângerarea menstruală normală. • Durere în zona abdominală inferioară, după primele zile după naștere. • Semne de infecție (roșeață, căldură, inflamare, o scurgere măloasă) în zona epiziotomiei sau a inciziei de cezariană. Dacă urmezi aceste recomandări, vei fi uimită de cât de repede vei simți că te-ai întors la "normal" după naștere. Deoarece a da naștere unui bebeluș este un proces normal, nu o boală, corpul tău se va vindeca repede. Și câteva zile de disconfort minor vor fi umbrite de bucuriile de a-l ține pe micuțul tău în brațe!

Cu siguranță informațiile despre naștere se vor dovedi a fi utile.

Vrei să afli mai multe despre fiecare etapă a sarcinii și să te bucuri de ofertele create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange

Consimțământ Cookie-uri