Însărcinată în 38 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 38

Bebelușul tău are acum lungimea unui fir de țelină (lungime între 49,5 – 51 cm; greutate: 2,9-3,1 kg)

În orice moment se poate întâmpla. Bebelușul tău e considerat deja ajuns la termen, deși mai ai cam două săptămâni până la termenul oficial. 85% dintre bebeluși se nasc în cele două săptămâni de dinaintea termenului calculat inițial, așa că e foarte posibil să naști și tu în următoarele două săptămâni.

Schimbări la suprafață. Bebelușului tău îi cade ceea ce numim lanugo, perișorul fin care i-a acoperit corpul în ultimele luni. E posibil să mai aibă lanugo rămas pe umeri, frunte și pe ceafă și la naștere. Mai scapă și de vernix, învelișul protector care îi apără pielea de lichidul amniotic.

Cum scăpăm de reziduuri. Ce se întâmplă cu aceste reziduuri de vernix și lanugo? O parte ajunge în intestinele bebelușului, unde se transformă în meconiu. Meconiul este substanța de culoare verde închis, păstoasă, care va reprezenta primul scaun al bebelușului după naștere. El mai conține celule moarte, lichid amniotic și reziduuri din ficatul, pancreasul și vezica biliară a micuțului.

Mai apăsăm puțin și frâna. Ritmul de creștere a bebelului tău poate să scadă acum, dar tot mai face câțiva pași importanți. Se apropie deja, probabil, de 50 cm și de greutatea de 3 kg.

Sarcina ta la 38 de săptămâni

Alertă de pipi. Pe măsură ce bebelușul crește, face tot mai multă presiune pe vezica ta urinară. Deși probabil că e turtită la maxim, nu trebuie să renunți la băutul apei și hidratare.

Repetiții. E timpul să recapitulezi ce ai învățat la cursurile de puericultură sau să te informezi cât mai bine legat de momentul nașterii, respirație, pozițiile indicate. Și să fii cât mai pregătită mental pentru el.

Primul drum spre casă, în siguranță. Ar fi bine să instalezi deja un scaun pentru mașină conform indicațiilor legale, ca să îți poți aduce bebelușul în siguranță acasă de la maternitate. Nu uita că doar 5% dintre bebeluși se nasc chiar la termenul estimat, așa că e bine să te pregătești din timp.

============================

Știai că? Bebelușul poate să ”coboare” în zona pelvisului, ca să se pregătească pentru momentul nașterii. Vestea bună e că asta o să te ajute să respiri puțin mai bine; vestea mai puțin bună este că o să apese pe vezica urinară, așa că o să tot faci drumuri la toaletă!

Consimțământ Cookie-uri