Însărcinată în 31 de săptămâni: la ce să te aștepți
Bebelușul în săptămâna 31
Bebelușul tău are dimensiunile unei nuci de cocos (lungime: 43 cm; greutate: 1,5 kg).
Numără până la zece. În fiecare zi, pe cât posibil la aceeași oră (și dacă poți, alege acest moment din zi când bebe este cel mai activ), întinde-te relaxată și urmărește cam cât de mult durează până când simți că bebelușul începe să se miște. În mod ideal, ar trebui să dureze mai puțin de o oră, dar multe dintre graviduțe descoperă că de fapt nu le ia mai mult de câteva minute să simte mișcare în burtică, în funcție și de momentul zilei. Dacă trece o oră și tot nu simți nicio mișcare, ia o gustare ușoară și întinde-te din nou. Dacă tot nu simți nimic, sună-ți medicul.
Ia-o încet. Dacă bebe este mai puțin activ în această etapă a sarcinii, acest lucru se întâmplă doar pentru că mișcările lui sunt acum mai puțin haotice și mai organizate. În plus, nu mai are la fel de mult loc în uter cum avea acum câteva săptămâni.
Să luăm măsuri. Bebelușul tău are în jur de 28 cm de la creștet până la funduleț (43 cm perfect întins) și cântărește cam 1,5 kg. Micuțul stă ghemuit de câteva săptămâni încoace. Va mai crește în greutate cu aproximativ un kilogram luna aceasta și va fi gata să vă întâlniți față în față în vreo nouă săptămâni.
Sarcina ta în săptămâna 31
Îți pierzi suflul? Asta din cauza uterului tău, care îți împinge diafragma înspre plămâni. Dacă ai burtica mai lăsată, consideră-te norocoasă, pentru că femeile care au bebelușul poziționat mai sus au dificultăți și mai mari decât tine. Dacă sufli din greu, oprește-te puțin și inspiră adânc de câteva ori. Spre finalul sarcinii – prin săptămâna 37 sau 38 – o să poți lua o pauză, pentru că bebe va coborî oricum în zona pelvisului, lăsându-ți diafragma și plămânii în pace.
Cum îți alegi ajutorul pentru perioada de după naștere. Te gândești la o dădacă, o rudă apropiată sau alt tip de ajutor? E momentul să începi de pe acum să ții interviuri, să ceri recomandări sau să cauți bine ajutorul pe care vrei să te bazezi. Și chiar dacă nu vrei un ajutor full-time, poate e bine să ai o listă de opțiuni pentru ocaziile speciale în care vei avea nevoie de cineva să stea cu bebelușul.
Travaliu prematur sau Braxton Hicks? Probabil că ești atentă la semne de travaliu prematur încă din trimestrul al doilea. Acum, că te afli în al treilea trimestru, vei simți ceea ce numim contracții Braxton Hicks. Ele diferă de contracțiile travaliului prematur și nu sunt un motiv de panică. Diferența? Dacă sunt neregulate și dispar atunci când îți schimbi poziția, probabil că e vorba de Braxton Hicks.
Știai că? Deja își suge degețelul? Dacă una dintre mânuțe îi ajunge în dreptul feței, bebelușul își poate trage căpuțul în spate și în față, ca să prindă degetul mare în guriță și să înceapă să îl sugă. Acest reflex îl va ajuta pe bebe să găsească și să se prindă bine la sân după ce se naște.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: