Cum să liniștești colicile celui mic
Este normal pentru micuții de trei luni sau mai mici să treacă prin perioade agitate, mai ales între 6 după-amiaza și miezul nopții. Dacă tehnicile pe care le aplici imediat, ca hrănitul, schimbatul, înfășarea sau legănarea nu îi opresc plânsetele celui mic, acesta s-ar putea să facă parte din cei 20% de bebeluși care au colici.
Cauzele colicilor la bebeluși
Dacă bebelușul tău dezvoltă colici, sau plânsete excesive, vei începe să observi asta undeva între a doua și a patra săptămână de la naştere. Plânsetele sale se vor intensifica – mai degrabă decât de a se diminua – pe măsură ce trece ziua, și probabil va avea gaze și va alterna între a-și întinde și a-și strânge piciorușele.
Doctorii nu ştiu exact ce cauzează colicile la bebeluși, dar există câțiva posibili factori:
• Un sistem nervos imatur • Probleme cu auto-liniștirea • Problemă medicală, precum hernia • Ceva din dieta sa care îi irită burtica (dacă alăptezi)
Alinarea plânsetelor micuțului tău
Probabil cel mai supărător lucru la un copilaș cu colici este faptul că nimic nu pare să-l liniștească. Dar asta nu înseamnă că nu poți încerca! Iată câteva tactici care pot calma colicile bebelușului.
Leagănă-l.Să-l legeni sau să-l pui pe cel mic în leagănul său pentru bebeluși cu puțin zgomot alb pe fundal – ca sunetul unui aspirator sau uscător de păr –poate ajuta uneori, deoarece mișcarea constantă poate fi liniștitoare.
Plimbă-l în cărucior. Ca și legănatul, această mișcare este liniștitoare și să fie aproape de tine s-ar putea de asemenea să-l ajute să se simtă mai bine.
Înfășoară-l. Înfășoară-ți micuțul într-o pătură mare și subțire. Îl va ajuta să se simtă la căldură, confortabil și în siguranță.
Dă-i o suzetă. Nu ajută întotdeauna, dar pentru unii micuți mișcarea de supt este liniștitoare.
Masează-i spatele. Așază-l pe cel mic peste genunchii tăi, cu burtica în jos, și masează-i spatele ușor cu degetele, lucru care ar putea elibera o parte din presiunea aflată în stomac.
Verifică-ți dieta. Dacă alăptezi, anumite mâncăruri din dieta pe care o ai s-ar putea să-i provoace disconfort micuțului tău. Produsele lactate, cofeina, varza și ceapa sunt principalii vinovați, așa că încearcă să le omiți una câte una, timp de câteva zile, pentru a afla care dintre ele este cu adevărat de vină.
Nu-ți pierde speranța!
S-ar putea să nu crezi asta acum, dar colicile bebelușilor nu țin o veșnicie. Până când micuțul tău atinge etapa de patru luni, probabil colicile sale vor dispărea – și veți fi cu toții mai fericiți!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: