Alăptarea
Laptele fiecărei mămici are o formulă unică pentru copilaşul ei şi conţine o mulţime de celule care luptă împotriva infecţiilor şi proteine care îl ţin pe bebeluşul tău sănătos şi fericit. Amândoi vă puteţi bucura de alăptat.
Primele dăţi când îţi alăptezi acasă copilul sunt momente speciale. Niciun alt moment nu te aduce mai aproape de puiuţul tău în primul an de viaţă. Desigur, este minunat să îl ajuţi pe micuţul tău să primească nutrienţii de care are nevoie, dar şi timpul pe care astfel îl petreceţi împreună este la fel de important.
La început poate fi nevoie de exerciţiu, însă sunt atâtea motive pentru care merită să faci tot efortul posibil ca să alăptezi!
Beneficiile pentru mămică
Alăptarea îţi aduce cu siguranţă beneficii atât ţie, cât şi puiului tău. Dincolo de faptul că este un mod ideal de a interacționa cu nou-născutul tău, alăptarea ajută la stimularea hormonilor care îţi readuc uterul la dimensiunea de dinainte de sarcină.
Alăptarea te ajută şi să pierzi în greutate după sarcină pentru că foloseşte acel tip special de grăsime pe care o acumulezi pe timpul sarcinii, înainte ca aceasta să devină parte stabilită din forma corpului tău. Alăptarea te ajută să pierzi acea greutate exact în ritmul care trebuie. Totuşi, nu este indicat să pierzi prea mult în greutate imediat după ce naşti.
Femeile care alăptează au nevoie de 2-4,5 kg în plus faţă de greutatea lor de dinainte de sarcină pentru a fi sănătoase cât timp alăptează. Dacă pierzi în greutate prea rapid, acest lucru ar putea dăuna rezervei tale de lapte când micuţul trece printr-o accelerarea a ritmului de creştere şi are nevoie să mănânce mai mult. Kilogramele în plus vor dispărea în mod natural după primele şase luni.
La ce să te aştepţi la început
Lactaţia va apărea la câteva zile după naşterea prichindelului. Până atunci, sânii tăi vor produce din greu colostru pentru ca micuţul tău să bea în schimb. Această substanţă gălbuie, vâscoasă este plină de proteine şi anticorpi care îl vor ajuta pe micuţul tău să se lupte cu bolile.
Colostrul este menit să fie prima mâncărică a bebeluşului tău şi prima sa „imunizare“ împotriva bolilor. Are multă apă şi grăsime depozitate pe care să le folosească cât timp are parte de acest lichid preţios. La vârsta aceasta, burtica lui poate reţine numai o linguriţă de lichid, deci nu are nevoie de prea mult ca să o umple.
Până se instalează pe de-a-întregul lactaţia, nou-născutul tău poate începe să sugă din oră în oră în primele două zile din viaţă. Acest lucru îţi ajută corpul să creeze o rezervă de lapte bună, adaptată perfect nevoilor bebeluşului tău. În numai două-patru zile, organismul tău se va adapta singur la aceste „informaţii“, iar bebeluşul tău va avea nevoie să sugă mai rar, la fiecare două-trei ore, sau de 8-12 ori într-un interval de 24 de ore.
Stabilirea unei rezerve bune de lapte
Atunci când alăptezi, sunt esenţiale hrănirea corectă, lichidele suficiente şi odihna. Dormi când doarme bebeluşul şi bea suficiente lichide sănătoase. Laptele, apa şi sucul sunt toate opţiuni viabile - şi aminteşte-ţi să te relaxezi.
Va trebui să ţii un regim de bază sănătos, pentru a ţine pasul cu producerea laptelui de sân, însă nu ai nevoie de nimic ieşit din comun. Anumiţi sugari sunt destul de sensibili la anumite alimente din dieta mămicii, însă majoritatea se descurcă foarte bine indiferent de ce mănânci.
În general, corpul tău reacţionează la foamea micuţului tău: Dacă mănâncă puţin, nu vei produce foarte mult lapte, iar dacă mănâncă mult, vei avea o lactaţie abundentă!
Când îţi hrăneşti bebeluşul
Hrăneşte-ţi nou-născutul flămând când cere - adică oricând vrea să mănânce. Nu va dori să mănânce mult deodată în primele zile de alăptare, de vreme ce stomăcelul este atât de micuţ, însă va vrea să sugă des. Majoritatea nou-născuţilor vor avea nevoie de 10 până la 12 alăptări într-un interval de 24 de ore, sau o alăptare la fiecare una-trei ore.
Când îţi stabileşti rezerva de lapte, trezeşte-ţi bebeluşul pentru alăptare dacă doarme mai mult de trei ore pe timpul zilei sau patru ore pe timpul nopţii. În caz contrar, se va trezi prea flămând ca să se hrănească cum trebuie. Când lucrurile intră pe făgaşul normal, te va trezi micuţul când va avea nevoie.
Cât de mult este suficient?
Ca multe mămici care alăptează, este posibil să nu fii sigură când micuţul tău a mâncat suficient. Vei şti că a mâncat ceva dacă îl auzi cum înghite pe măsură ce se hrăneşte. Un alt indiciu este cât de bine doarme micuţul după ce mănâncă. Dacă are burtica plină şi scutecelul curat, probabil că va adormi imediat la loc după alăptare.
Alte semne că micuţul tău mănâncă suficient:
• Îi schimbi scutecelul umed cam de şase ori pe zi după ce apare lactaţia şi are între două şi cinci scaune moi şi gălbui în fiecare zi până când împlineşte 6 săptămâni. Unii bebeluşi reuşesc să proceseze atât de eficient laptele de sân, încât au scaun foarte rar. • Urina este de un gălbui pal, nu un galben pronunţat sau portocaliu • Sânii tăi se simt moi şi „goi“ după fiecare alăptare
Este de aşteptat ca în prima săptămână de viaţă, un bebeluş să piardă în greutate, până la 10 la sută din greutatea de la naştere. Cu toate acestea, după prima săptămână, bebeluşul tău ar trebui să ia în greutate constant, şi ar trebui să ajungă cel puţin la greutatea de la naştere până la finalul celei de-a doua săptămâni. În a treia săptămână, feţişoara sa ar trebui să înceapă şi ea să se rotunjească. Medicul tău va cântări micuţul la fiecare vizită.
Cât de mult nu este suficient?
Uneori, poţi simţi că bebeluşul tău nu primeşte suficient lăptic. Se poate ca bebeluşul tău să pară flămând după o alăptare îndelungată, şi totuşi tu să te simţi „goală“. Aceasta este calea pe care natura face ca rezerva de lapte să ţină pasul cu accelerările ritmului de creştere al bebeluşului tău. Aşa funcţionează tot.
Stai liniştită că bebeluşul tău este bine atâta timp cât se hrăneşte viguros şi continuă să facă pipi şi caca normal. Rezerva ta crescută de lapte va satisface nevoia sa.
Organismului tău îi ia între 36 şi 48 de ore pentru a se adapta la nevoile crescute ale bebeluşului. Este treaba bebeluşului să se hrănească suficient de des încât să trimită corpului tău semnalele corecte. Aşa că lasă-l să îşi facă treaba.
Toate mămicile care alăptează trec prin perioade scurte în care cererea depăşeşte oferta. Calea naturală pentru satisfacerea acestei cereri în creştere este ca bebeluşul să se hrănească. Relaxează-te şi bucură-te de aceste ritmuri naturale.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: