Află cum îți poți stimula nou-născutul prin joacă
Sensibilitate la atingere Simţul tactil este foarte dezvoltat la naştere, de aceea este foarte important pentru micuţul tău acum. Vederea lui încă nu este suficient de dezvoltată, iar multe sunete încă nu au sens. Prin urmare, cea mai mare parte a stimulării o primeşte prin atingere. Atingerile sunt de asemenea foarte liniştitoare, așa că profită de fiecare ocazie de contact fizic: când îi faci baie, în pat sau când vă îmbrăţişaţi pe canapea într-o cameră călduroasă. Pentru a profita la maxim de această experienţă senzorială, poţi încerca să-i faci micuţului un masaj.
PUTEREA ATINGERII Pielea umană este unul dintre cele mai sensibile organe. Fiecare centimetru de piele conţine numeroase terminaţii nervoase care transmit informaţii importante creierului, deoarece vederea şi auzul nu sunt încă foarte dezvoltate. Simţul tactil este un instrument puternic care îl ajută să afle informaţii despre lumea cea nouă în care se află. Tranziţia de la mediul lichid cald şi protector, la lumea de afară, necesită multă acomodare. În primele luni, micuţului tău îi va plăcea în mod deosebit să fie ţinut în braţele tale, unde se simte în siguranţă. Numeroase studii au arătat cum contactul la nivelul pielii între părinţi şi bebeluşi este benefic şi procesului de apropiere. Acum este momentul să profiţi de fiecare ocazie de a-l alinta şi a-i stimula simţul tactil.
MASAJUL COPILULUI Există multe avantaje în a învăţa cum să-i faci micuţului tău masaj. Este plăcut şi relaxant pentru amândoi, vă apropie şi îţi permite să interacţionezi cu el într-un mod distractiv care, în acelaşi timp, ajută la dezvoltarea lui sănătoasă. Înainte de a începe, asigură-te că încăperea este bine încălzită şi nu este vreun geam deschis. Întinde o pătură moale sau un prosop curat pe covor şi ai grijă să ai mâinile calde. Dezbracă-l încet parţial. Vorbeşte-i pe un ton liniştitor şi continuă cât timp este binedispus. Pentru unii micuţi, primul pas este să se obişnuiască să stea fără haine, deci nu te grăbi. Dacă încă zâmbeşte după ce l-ai dezbrăcat, poţi începe masajul. Dacă vrei să-ţi lubrifiezi mâinile, poţi folosi ulei de bebeluş sau orice ulei nearomat. Poţi folosi chiar şi ulei vegetal, iar câteva picături sunt suficiente. Începe masându-i picioruşele şi continuă în sus cu mângâieri ferme. Dacă îşi păstrează calmul, îl poţi dezbrăca complet, dar acoperă-i picioruşele cu o pătură pentru a rămâne calde cât îi masezi trunchiul, mânuţele şi braţele. La final, mângâie-l pe cap şi distrează-te acoperindu-l cu sărutări. Încearcă să faci experienţa una cât mai plăcută, liniştitoare şi iubitoare. Nu uita că uleiul este alunecos, deci ai mare grijă când îl îmbraci la loc. Consultă numeroasele cursuri, cărţi şi filme desponibile despre masajul bebeluşilor.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: