Enurezisul nocturn (Incontinența urinară la copii)
Incontinența urinară este o problemă des întâlnită în copilărie. Cunoscută sub denumirea medicală de enurezis nocturn, majoritatea copiilor depășesc această situație până la vârsta de 5 ani, dar pentru unii dintre ei, acesta poate continua. Deși urinatul în pat poate fi o provocare pentru tine, dar stânjenitor pentru cel mic, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să treacă prin această etapă comună.
Enurezisul nocturn reprezintă eliminarea involuntară de urină care apare în timpul somnului copilului. Udarea accidentală a hainelor sau așternuturilor este comună în cazul copiilor mai mici de 4 ani și reprezintă o etapă normală în dezvoltarea controlului asupra vezicii urinare, fiind destul de frecventă.
O situație familiară dimineața în multe familii poate include așternuturi, pijamale ude și un copil rușinat. Însă, să știi că acest lucru nu înseamnă că eforturile tale în ceea ce privește învățarea mersului la oliță s-au dus pe apa sâmbetei! Aceasta este o perioadă normală a dezvoltării copilului tău și există multe soluții pentru problemele legate de udatul în pat pe care le poți încerca.
Cât de frecvent este urinatul în pat la copii?
Toți copiii udă patul și au “accidente” la un anumit moment în timpul lungului proces de învățare a mersului la oliță. Aceasta este o parte normală și de așteptat a procesului de învățare! Urinatul nocturn va apărea, fără îndoială, pe măsură ce copilul tău începe să meargă la oliță, care de obicei are loc între vârsta de 2 și 3 ani.
Pe măsură ce micuțul tău parcurge procesul de antrenament la oliță, enurezisul nocturn scade treptat și, în cele din urmă, dispare cu totul. La mulți copii, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 5 ani, dar este normal ca cel mic să mai urineze în pat și după ce împlinește 5 ani. A rămâne complet uscat pe timp de noapte este ultima etapă a procesului de învățare a oliței, iar unii copii au nevoie de mai mult timp decât alții pentru a o finaliza.
De reținut este faptul că urinatul nocturn încă este întâlnit la 20% dintre copiii de 5 ani, 6% dintre cei de 7 ani și la peste 1% dintre adolescenți.
În plus, enurezisul nocturn se întâlnește în familii după cum urmează:
Dacă unul dintre părinți a urinat în pat în copilărie, micuțul tău are 40 % șanse să facă același lucru;
Această șansă crește la 70% dacă ambii părinți au făcut în pat;
Prin urmare, enurezis nocturn la copii este destul de frecvent și nu este vina nimănui, mai ales a copilului tău.
Care sunt cauzele apariției Enurezisului nocturn?
Cu puțin timp în urmă, experții medicali considerau că urinatul în pat este o problemă simplă pe care copiii o vor depăși în cele din urmă fără tratament sau ajutor. Astăzi, este înțeleasă ca o problemă mai complexă care implică mai mulți factori.
Ca urmare a acestei interpretări, în prezent cunoaștem patru motive principale pentru care se produce enurezisul nocturn la copii:
Veziculele copiilor nu se pot întinde suficient pentru a face loc pentru toată urina pe care o produc în timpul somnului.
Copiii au tendința de a produce mai multă urină pe timp de noapte - prea multă pentru ca vezica lor să facă față, chiar dacă aceasta s-ar întinde corespunzător.
Deși vezica urinară poate trimite un semnal că este plină, copiii nu au tendința de a se trezi din cauza acestuia.
Copiii pot uda patul atunci când se simt stresați sau afectați de situații de acasă sau de la școală.
În plus, față de aceste cauze comune ale enurezisului nocturn la copii, există câteva potențiale probleme de sănătate de bază care îl pot influența pe cel mic să urineze în pat:
Constipația. Dacă cel mic se confruntă cu constipație, scaunele tari din intestine ar putea apăsa vezica urinară, determinând-o să se golească noaptea.
Infecția tractului urinar (ITU). Problemele vezicii urinare din timpul zilei, cum ar fi o infecție urinară, pot contribui, de asemenea, la enurezisul nocturn. În cazul în care copilul tău are febră sau dureri în timp ce urinează, consultă medicul.
Diabet de tip 1. Unul dintre simptomele diabetului de tip 1 este urinarea excesivă, care ar putea apărea și noaptea. Consultă-ți medicul de familie dacă copilul tău pare, de asemenea, mai însetat sau mai obosit decât de obicei și/sau dacă a slăbit.
În concluzie Există patru motive principale pentru care copiii urinează în pat: o vezică prea plină; o vezică care nu se poate întinde suficient pentru a reține urina produsă noaptea; faptul că nu se trezesc atunci când vezica trimite un semnal că este plină; stresul de acasă sau de la școală. În plus, dacă copilul tău are oricare dintre următoarele afecțiuni de sănătate, s-ar putea confrunta mai des cu urinatul în pat: constipație, infecții ale tractului urinar (ITU) și diabet de tip 1.
Soluții pentru gestionarea enurezisului nocturn
Deși tactica „privește și așteaptă” a fost cândva soluția pentru a rezolva problema copilului care urinează în pat - întrucât experții credeau că, în cele din urmă, copiii vor depăși acest comportament - această metodă nu mai este recomandată. Dacă este lăsată netratată, copiii ar putea să nu depășească acest comportament, iar cercetările arată faptul că, cu cât abordezi mai repede problema urinatului în pat, cu atât mai repede micuțul tău se poate bucura de nopți uscate.
Este nevoie de mult timp și de răbdare, dar vei reuși în cele din urmă! În plus față de cele 10 sfaturi de mai jos, purtarea chiloțeilor absorbanți Ninjamas pentru noapte ajută copilul să se trezească încrezător, menținându-i pielea uscată și confortabilă pe parcursul nopții.
Chiloțeii absorbanți Ninjamas pentru noapte sunt disponibili în 2 mărimi: 4-7 ani și 8-12 ani. Modelele interesante, gama variată de culori și materialul special care minimizează zgomotul pentru o experiență discretă, fac ca cei mici să le poarte cu încredere.
Iată 10 sfaturi despre cum să gestionezi urinarea în pat la copii:
Nu pedepsi sau învinui copilul pentru urinatul în pat și rămâi optimistă și încurajatoare.
Ajută-ți copilul să nu se simtă rușinat sau jenat după incident, asigurându-l că se mai întâmplă incidente. Explică-i că nu este vina lui, că se întâmplă la mulți copii și că, cu puțin efort și răbdare, de obicei dispare în timp.
Dacă urinatul în pat este o problemă de familie (de exemplu, dacă unul dintre părinți a urinat în pat), explică-i copilului tău acest lucru pentru ca situația să fie mai ușor de înțeles.
Deoarece constipația poate fi o cauză principală a urinării în pat, oferă-i copilului tău multe cereale, fructe și legume proaspete.
Consemnează obiceiurile copilului tău de a urina în pat într-un jurnal pentru a înțelege mai bine împreună cu medicul tău, de ce se întâmplă acest lucru, cum funcționează tratamentul sau dacă mai este nevoie de altceva.
Cere-i copilului tău să te ajute să schimbi cearșafurile după un incident de udare a patului și recompensează-l pentru ajutorul său (mai degrabă decât să-l recompensezi pentru un pat uscat dimineața, deoarece acest lucru nu este sub propriul control).
Urmărește cu atenție urina și scaunele copilului tău pe parcursul zilei. Deși fiecare persoană este diferită, este normal ca copiii să folosească olița sau toaleta de patru până la șapte ori pe zi, având scaun de cel puțin patru ori pe săptămână. Faptul că merge mai rar poate indica o problemă la nivelul vezicii urinare sau constipație, care poate contribui la enurezisul nocturn.
Încurajează-ți copilul să folosească toaleta înainte de a merge la culcare. Deși este important să bea multe lichide în timpul zilei (șase până la opt pahare de apă), cere-i să nu mai bea cu aproximativ o oră înainte de culcare.
Pregătește-ți copilul pentru noapte, oferindu-i o lampă de veghe și mutându-l de la patul de sus la cel de jos (dacă este cazul), astfel încât să îi fie mai ușor să folosească toaleta.
Deși nu există multe cauze psihologice ale urinării în pat, copiii pot face acest lucru atunci când se simt stresați sau emoționați, cum ar fi din cauza a unui incident de acasă sau de la școală.
În concluzie Cheia pentru a gestiona urinatul în pat la copii nu este să îi cerți sau să îi faci să se simtă rușinați. În schimb, trebuie să rămâi calmă și să-i ajuți să înțeleagă că a fost un accident, că se întâmplă multor copii și, cu puțin efort, va dispărea în timp. Pentru a gestiona enurezisul nocturn al copilului tău, acordă-i atenție la urinarea și la scaunele din timpul zilei, încurajează folosirea oliței înainte de culcare, oferă-i o dietă cu alimente fibroase, cum ar fi fructele și legumele, și folosește, printre altele, o husă de plastic pentru saltea.
Când să consulți medicul despre urinatul în pat
De obicei, urinatul în pat nu este un motiv de îngrijorare, chiar și după ce a mers la oliță. Cu toate acestea, experții recomandă pentru copiii care continuă să urineze noaptea în pat după vârsta de 5 ani să meargă la medic pentru a identifica cauzele.
Multe comunități și școli oferă specialiști și clinici de asistență medicală specializate pentru enurezisul nocturn. Având în vedere faptul că motivele pot fi complexe, medicul va stabili mai întâi cauza, iar apoi va propune o soluție.
Medicul tău te poate ajuta în situația în care:
Ai încercat toate sfaturile de mai sus și copilul tău încă urinează în pat;
Micuțul tău reîncepe să ude patul după o perioadă de mai bine de șase luni;
Indiferent de etapa în care te afli în ceea ce privește antrenamentul la oliță și udatul patului, medicul tău este întotdeauna acolo pentru a te ajuta! Consultă-ți medicul specialist dacă tu și copilul tău întâmpinați dificultăți în gestionarea enurezisului nocturn, indiferent de motiv.
Soluții împotriva urinatului în pat (Enurezisului nocturn)
În unele cazuri, medicul poate recomanda metode simple de tratament la domiciliu pentru copilul tău, cum ar fi să-l descurajezi să bea lichide înainte de culcare. În cazul în care constipația sau diabetul reprezintă o problemă, medicul poate recomanda un tratament. Cu toate acestea, există și alte metode pe care medicul ți le poate sugera să le încerci, cum ar fi folosirea medicamentelor sau a unei alarme pentru a anunța momentul în care copilul urinează.
Alarmă pentru urinatul în pat
Alarmele pentru urinatul în pat sunt adesea prima soluție recomandată pentru copiii și adolescenții cu vârsta sub 19 ani. Sunt prevăzute cu senzori care se activează la primele picături de urină și au scopul este de a trezi copilul și a-l determina să-și stopeze urinarea.
Cu toate acestea, dispozitivul nu este infailibil. Mulți copii dorm chiar și cu alarmă! Este posibil ca tu, ca părinte, să fie necesar să intervii și să îți trezești copilul atunci când auzi alarma.
Atunci când este folosită conform instrucțiunilor medicului, o alarmă pentru urinatul în pat poate ajuta la condiționarea copilului să se trezească atunci când trebuie să folosească olița. Încearcă totuși să ai răbdare! Folosirea acestei metode trebuie să continue până când se obține o perioadă de cel puțin 4 săptămâni de pat uscat.
Medicamente
Medicamentele orale prescrise de medic sunt, de asemenea, o variantă pentru copiii mai mari. Acestea acționează determinând rinichii să producă mai puțină urină și se administrează chiar înainte de a merge la culcare. Aceste tipuri de medicamente pot fi utile atunci când sunt folosite ocazional pentru situații specifice, cum ar fi petrecerile în pijamale sau taberele de vară.
Dacă micuțul tău continuă să urineze în pat după ce ai încercat și aceste soluții, medicul ți-ar putea recomanda alte forme de medicație sau tratament, de la caz la caz.
În concluzie Dacă copilul tău încă se confruntă cu urinatul în pat după vârsta de 5 ani, cel mai bine este să consulți un medic specialist. Este posibil ca medicul să facă câteva teste pentru a exclude o afecțiune medicală și, în funcție de vârsta copilului tău, să îți recomande soluții cum ar fi folosirea unei alarme pentru a se trezi să urineze sau a unor medicamente pe bază de rețetă.
Aspecte importante
Urinatul în pat are patru cauze tipice la copii:
- O vezică prea plină;
- O vezică urinară care nu se poate întinde suficient de mult;
- Faptul că nu se trezește atunci când vezica urinară trimite un semnal că este plină;
- Stresul resimțit acasă sau la școală.
Concluzie
Urinatul nocturn s-a întâmplat aproape oricui - posibil chiar și ție când erai copil! Nu este neobișnuit ca cei mici să se confrunte cu urinatul în pat în timpul antrenamentului la toaletă, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Și, deși majoritatea copiilor depășesc această problemă în jurul vârstei de 5 ani, pentru unii dintre ei enurezisul nocturn poate continua.
Există multe motive pentru care copilul tău ar putea urina în pat și sigur nu este vina lui. Tot ceea ce trebuie să faci este să rămâi optimistă și să-ți asiguri întotdeauna copilul că a fost doar un accident și că li se întâmplă acest lucru și altor copii. Între timp, poți face multe lucruri pentru a gestiona această problemă, cum ar fi să îl încurajezi să meargă la toaletă înainte de somn și să bea suficiente lichide în timpul zilei, astfel încât să nu fie nevoie de acestea înainte de culcare.
Dacă te îngrijorează faptul că copilul tău urinează noaptea în pat sau dacă continuă și după ce a împlinit 5 ani, consultă un medic pentru a primi îndrumări. Medicul ar putea recomanda utilizarea unei alarme pentru a ajuta copilul să se trezească atunci când trebuie să urineze sau poate decide să prescrie medicamente. În cazuri mai rare, testele pot indica faptul că urinatul în pat se datorează unei afecțiuni medicale care trebuie tratată.
Fii sigură că, mai devreme sau mai târziu - cu puțină răbdare, efort și încurajare - fiecare copil, inclusiv al tău, va trece peste această problemă.
Cum am scris acest articol Informațiile din acest articol se bazează pe sfaturile experților găsite în surse medicale și guvernamentale de încredere, cum ar fi Serviciul Național de Sănătate (NHS).Conținutul acestei pagini nu ar trebui să înlocuiască sfatul medicului de specialitate. Consultă întotdeauna specialiști din domeniul medical pentru un diagnostic și un tratament complet.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: