Sfaturi pentru creșterea copilului. Așteptați cu nerăbdare să deveniţi părinți.
De la sarcină la rolul de părinte În câteva săptămâni, tu şi partenerul tău veţi trece printr-una dintre cele mai mari schimbări din viaţa voastră. Folosiți ultimele zile înainte de naștere pentru a discuta – despre viața așa cum o știți până acum și despre viitor, despre speranțele și temerile voastre referitoare la schimbările prin care veți trece, și cum va fi să aveți o familie lărgită. Este momentul să gândiți și să acționați ca o echipă.
De la sarcină la rolul de părinte Eşti pe punctul de a porni într-una dintre călătoriile incredibile ale vieţii. Dacă acesta este un teritoriu nou pentru tine, iată unele dintre schimbările la care poţi să te aştepţi imediat după naştere şi câteva sugestii utile pentru a uşura tranziţia către rolul de părinte:
Aspecte bune şi provocatoare: Cei care sunt pentru prima dată părinţi sunt deseori surprinşi să descopere că iubirea pe care i-o poartă bebeluşului este mai intensă decât şi-au imaginat vreodată. Când te uiţi la micuţul nou-născut şi vezi ochişorii care te privesc fix, ţi se topeşte inima şi, indiferent de dispoziţia în care te-ai afla, te simţi mult mai bine. Totuşi, femeile care sunt mame pentru prima dată pot traversa momente de nesiguranţă şi se pot simţi destul de izolate. În acelaşi timp, taţii se pot simţi copleşiţi de noile lor responsabilităţi. Pur şi simplu ziua nu este suficient de lungă pentru a pune totul la punct, iar în curând este posibil ca situaţia să-i depăşească pe noii părinţi, mai ales atunci când trebuie să supravieţuiască cu mult mai puţine ore de somn decât înainte. Aşadar, nu refuzaţi nici o ofertă de ajutor din partea prietenilor şi rudelor. Nimeni nu spune că trebuie să faceţi faţă singuri şi nu e nici o ruşine în a cere ajutor în primele săptămâni.
Sfaturi pentru cei care sunt părinţi pentru prima dată: Dacă te simţi copleşită, încearcă următoarele: • Aplică o mentalitate „de echipă”. Împarte cu partenerul tău sarcinile din toiul nopţii – poate să bată el uşor copilaşul pe spate după ce l-ai hrănit pentru a elimina aerul şi să se ocupe de schimbatul scutecelor pentru ca tu să îţi poţi relua somnul. „Înscrie-ţi” prietenii şi membrii familiei la pregătitul meselor şi la treburile casnice. Dacă nu se oferă, cere-le pur şi simplu!
• Socializează. Contactul cu ceilalţi este important pentru bună-starea ta mentală. Alătură-te grupurilor de “părinţi debutanţi” – este foarte important să fii înconjurat de alţii care traversează exact aceleaşi experienţe şi e posibil să legi astfel prietenii durabile pentru tine şi copil.
• Ai răbdare. A fost nevoie de nouă luni pentru a deveni o familie, aşadar acordă-ţi cel puţin la fel de mult timp pentru a te adapta noului rol de părinte!
CITEȘTE MAI MULT Coltul mamicilor
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: