Somn: Păstrarea rutinei orei de culcare în weekend-uri şi vacanţe
Chiar dacă micuţul tău doarme perfect în timpul săptămânii, ai putea descoperi că nu reuşeşte să facă acelaşi lucru în weekend-uri sau în vacanţe. Bebeluşilor le merge bine dacă au parte de consecvenţă, aşa că atunci când sunt în locuri noi sau le este deranjată rutina obişnuită, pot întâmpina probleme de adaptare.
Citeşte mai departe câteva sfaturi despre cum îl poţi ajuta pe micuţul tău cu somnicul atât de preţios - oriunde aţi fi.
1. Fă modificări în programul bebeluşului tău
Dacă de obicei micuţul tău trage un pui de somn între orele 13 şi 15, asigură-te că programezi excursia la grădina zoologică înainte sau mai târziu de orele acestea. Asta ar putea însemna să îţi încetineşti ritmul şi să ajungi acasă mai devreme decât ai vrea, însă astfel bebeluşul tău va fi odihnit, fericit şi alert la următoarea voastră ieşire.
2. Ia cu tine obiectul de siguranţă al copilaşului tău
Acest obiect preţios pentru el va fi o sursă de confort şi îl va ajuta să se simtă în siguranţă pentru a putea adormi.
3. Pune-l la culcare exact la fel cum ai face acasă
Acasă reduci intensitatea luminii, îl mângâi pe spate şi îi fredonezi un cântecel? Dacă urmezi aceeaşi rutină la hotel, se va simţi în siguranţă.
4. Nu îl lua în pat cu tine atunci când nu sunteţi acasă
Dacă îl laşi pe puiuţ să doarmă cu tine în vacanţă în patul de hotel, ar putea decide că vrea să facă la fel şi acasă.
5. Acordă-i micuţului tău timp pentru adaptare
Orice loc care nu este acasă ar putea fi resimţit de către bebeluşul tău ca un loc străin, nou. Nu fi surprinsă dacă plânge puţin la culcare sau dacă se trezeşti de mai multe ori decât în mod normal. Poartă-te cu el aşa cum ai face dacă aţi fi acasă. După prima noapte, copilaşul tău ar trebui să se adapteze şi să doarmă din nou.
6. Deleagă atribuţiile de părinte
Când nu este cazul să aliniezi toată familia în jurul bebeluşul care trage un pui de somn, nu o face! Poate că unul dintre părinţi sau bunici poate să stea acasă cu bebeşulul care trage un pui de somn pentru ca restul familiei să poată merge la patinoar sau la plimbare.
7. Mergi la plimbări lungi cu maşina noaptea
Mulţi copilaşi adorm rapid în maşină. Dacă şi micuţul tău este unul dintre aceştia, străduieşte-te să faci plimbări lungi cu maşina noaptea. Schimbă bebeluşul în pijămăluţe, pentru ca să-l poţi muta mai uşor în pătuţ când vă întoarceţi.
8. Fă pauze în deplasările din timpul după-amiezii
Dacă trebuie să mergi cinci ore cu maşina după-amiaza, fă câteva opriri, pentru ca micuţul tău să aibă parte de ceva activitate fizică. Dacă îl ajuţi să scape de energie, îl împiedici să doarmă prea mult pe timpul zilei şi îl ajuţi să meargă seara la culcare.
9. Compensează
Dacă micuţul tău sare peste un pui de somn sau doarme doar jumătate de oră în cărucior, încearcă să îl pui la culcare mai devreme în seara respectivă, pentru ca el să poată recupera. Continuă rutina ziua următoare.
Într-un final, dacă bebeluşul vostru a avut parte de o rutină a somnului solidă, stai liniştită: acest lucru se va întâmpla din nou.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: