Cum să identifici și să tratezi intoleranța la alimente și alergiile
Hrănirea unui bebeluș capricios poate fi o provocare în orice circumstanțe. Însă în cazul alergiilor alimentare sau a problemelor legate de procesarea anumitor alimente, acest lucru devine o adevărată provocare.
Există o diferență între o alergie, care este o problemă medicală gravă, și o intoleranță, care este de cele mai multe ori doar supărătoare. Venim în întâmpinarea ta cu câteva sugestii pentru a le deosebi și câteva sfaturi pentru a le face față.
Alergia la alimente
Reacțiile alergice sunt declanșate atunci când corpul începe să producă anticorpi pentru proteinele din mâncăruri. O reacție alergică severă, cu dificultăți în respirație și chiar colaps pulmonar și șoc, poate fi o urgență care îi pune micuțului viața în pericol.
Majoritatea reacțiilor alergice pot fi identificate prin simptome ca: urticarie sau alte erupții cutanate, diaree, vărsături, secreții nazale abundente și dificultăți în respirație.
Laptele este cea mai comună cauză a reacțiilor alergice la bebeluși. Aproximativ doi-trei copii din 100 au alergie la laptele de vacă. Aproape 95% din aceștia scapă de ea până la vârsta de 4 ani.
Alergiile la nuci, fructe de mare sau albuș sunt a doua cea mai răspândită cauză. Este mai puțin probabil ca reacțiile la acești factori să dispară de-a lungul anilor și ar putea dura toată viața.
Alunele sunt un alt factor des întâlnit în alergii. Nu sunt chiar nuci – ci legume, ca mazărea – așa încât copiii care sunt alergici la alune nu sunt neapărat alergici la migdale, nuci sau alte derivate.
Intoleranța la alimente
Cea mai comună formă de intoleranță alimentară este intoleranța la lactoză - dificultăți în procesarea zaharurilor naturale din lapte. Între 30 de minute și două ore de la ingerarea laptelui pot apărea simptome precum gaze, balonare și diaree.
Intoleranța la lactoză poate fi dezvoltată la orice vârstă, fiind mai comună în cazul copiilor de peste 4-5 ani. Copiii care au adevărate alergii nu pot tolera nici măcar o cantitate mică din alimentul cu pricina. Intoleranța la lapte, pe de altă pare, nu este la fel de drastică.
De multe ori, produsele lactate cum ar fi iaurtul sau brânza nu prezintă nicio problemă, pentru că lactoza a fost descompusă în timpul procesării. Anumiți copii pot să proceseze cantități mici de lapte, dar să dezvolte intoleranță dacă beau prea mult.
Intoleranța la gluten – incapacitatea de a procesa proteina din grâu – poate ridica probleme serioase. Considerată o problemă imunitară a intestinului, aceasta poate să intervină în procesul de absorbție al nutrienților și să afecteze creșterea în înălțime sau în greutate, să cauzeze diaree sau constipație, şi chiar iritabilitate a intestinului. Intoleranța la gluten se poate manifesta imediat ce introduci alimente din grâu în alimentația bebelușului, precum cerealele sau pâinea.
Ce e de făcut
Dacă bănuiești că micuțul tău are o alergie sau intoleranță, consultă un pediatru. Nu te baza pe diagnosticul tău, întrucât alergiile alimentare pot fi periculoase.
Dacă se dovedește că cel mic are alergii grave, va trebui să acorzi mai multă atenție conținutului alimentelor procesate. De exemplu, șerbetul și margarina conțin o proteină din lapte numită cazeină, iar cel mic ar trebui să evite orice hrană care are menţionat ca ingredient pe etichetă cazeinat de calciu sau cazeină. Glutenul se mai întâlnește în extractul de vanilie, proteinele vegetale hidrolizate și în ketchup.
S-ar putea să ai nevoie de sfaturile unui nutriționist pediatru pentru a te asigura că micuțul are o alimentație echilibrată prin vitamine și alte suplimente, în timp ce respectă restricțiile necesare.
Persoanele care îl îngrijesc, educatorii și prietenii care îi dau de mâncare micuțului trebuie informate nu numai în legătură cu alergia, ci și cu ceea ce trebuie făcut dacă apare vreo reacție adversă. Pediatrul tău s-ar putea să îți dea o rețetă pentru un „pix” special cu adrenalină, care trebuie administrată imediat în cazul unei reacții alergice severe. Ține câteva astfel de dispozitive în mai multe locuri (în mașină, acasă și la creșă). Asigură-te că toți cei din jur știu să le folosească și înlocuiește-le când depăşesc data de expirare.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: