Momente cheie: când bebelușii se rostogolesc
Ziua în care micuțul tău se rostgolește este primul pas către o viață mai activă. Află cum îl poți ajuta să atingă acest moment important – și să facă asta în siguranță.
Rostogolirea este primul mod prin care micuțul tău se va mișca singur, și este doar primul pas în dezvoltările motorii care urmează, precum târâtul, statul în picioare și mersul. Află cum va reuși să se rostogolească prima oară și cum să-l ajuți să o facă în siguranță. Când se va rostogoli micuțul tău?
E posibil să se poată rostogoli din spate în faţă chiar de la vârsta de 3 luni, dar se poate ca abia la 6 luni să se poată rostogoli din faţă în spate. Orice tentativă intermediară este considerată normală din punctul de vedere al dezvoltării motrice.
Dacă micuțul tău nu a început încă să se rostogolească, urmărește aceste semne care ar putea indica faptul că o va face în curând: întâi, se va ridica folosindu-se de brațe, își va arcui spatele și își va ridica pieptul. Se va mișca pe burtică și va da din picioare, și ar putea chiar să își miște mâinile ca și când ar înota.
Este un moment foarte interesant pentru voi amândoi, tu încurajându-l în timp ce își concentrează toată energia în aceste eforturi. Când va reuși în sfârșit, va fi un moment de apropiere minunat și puternic pentru amândoi.
Sunt numeroase lucruri pe care le poți face ca să-l încurajezi să se rostogolească:
Folosește jucării atrăgătoare. Dacă pui niște lucruri care îi aparțin suficient de departe cât să nu ajungă la ele, pentru a-l încuraja să se miște ca să ajungă la ele.
Încurajează-l să stea pe burtică. În această poziție va încerca să se împingă în brațe și își va arcui spatele să-și ridice capul și pieptul. Acestea sunt abilități motrice importante și activități care dezvoltă musculatura și care vor duce la rostogolire.
Fii entuziasmată! Micuțul tău va răspunde pozitiv entuziasmului din vocea ta și la expresia fericită de pe fața ta atunci când face ceva bine, deci fii pozitivă. Toate aceste mișcări îi cresc forța și îl pregătesc pentru prima dată când se va rostogoli. Tu trebuie să fii pregătită atunci când o va face, deci fii cu ochii pe el atunci se află pe o suprafață înaltă, cun ar fi patul sau măsuța pe care îl schimbi. Altfel, ar putea să cadă.
Odată ce s-a rostogolit pentru prima dată, nu se va mai opri! Rostogolirea este primul pas către târât – dar unor bebeluși le place atât de mult să se rostogolească încât preferă să facă asta (sau alte mișcări precum târâtul sau mișcatul fundulețului) decât să meargă de-a buşilea.
La final, o mențiune importantă despre dezvoltarea motrică ar fi: majoritatea bebelușilor încep să se rostogolească înainte de a împlini 6 luni. Dacă micuțul tău nu face asta, roagă medicul să verifice că totul este în regulă. Fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul ritm, dar o verificare suplimentară cu medicul e întotdeauna o idee bună.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: