5 moduri de a-ţi ajuta puiuţul să înceapă să vorbească
După ce împlineşte 12 luni, micuţul tău va începe să facă paşi rapizi pentru a deveni un copilaş care gângureşte. Cu toate acestea, este important să nu compari abilităţile copilaşului tău pe măsură ce începe să se dezvolte cu cele ale altor copii. Fiecare copil dezvoltă abilitatea de a vorbi la viteze variate, iar copiii au comportamente diferite. Chiar şi după ce împlinesc un an, unii copilaşi pur şi simplu nu pălăvrăgesc la fel de mult ca ceilalţi.
Acestea fiind spuse, iată cinci lucruri pe care le poţi face pentru a încuraja exersarea vorbirii libere şi active alături de copilaşul tău.
Pregăteşte-te pentru descoperirea unei comori formată din gângureli!
1. Jocul imitării
Majoritatea copilaşilor ştiu aproximativ 50 de cuvinte când împlinesc 2 ani. Mulţi dintre ei pot chiar să alăture două cuvinte şi să comunice o propoziţie scurtă. Imitarea este un mod important prin care învaţă copilaşii. Te poţi juca cu puiuţul tău prin activităţi legate de vorbire, cum ar fi vorbitul la telefon, în timpul cărora se va distra mimând.
Alte jocuri care stimulează vorbirea copilaşului sunt crearea unui restaurant cu animăluţe de pluş şi mâncare de jucărie sau folosirea unei case de marcat de jucărie pentru joaca de-a mersul la alimentară. Încearcă să îi acorzi copilaşului tău un interval de joacă nestructurată în fiecare zi, pentru ca el să poată fi creativ. Vei fi uimită urmărindu-l cum îşi adună jucăriile şi începe să gângurească cu ele.
2. Citiţi împreună
Încercaţi să citiţi împreună cu voce tare cel puţin câteva cărticele în fiecare zi. Mai puteţi face frecvent excursii la bibliotecă împreună.
Pe măsură ce citeşti, cere-i copilaşului să te ajute să întorci filele. Arată imaginile şi pune întrebări pentru a încuraja dialogul („Ce spune căţeluşul?“ sau „Unde este fermierul?“). După ce ai creat o nouă colecţie de cărţi acasă, reciteşte-le pe aceleaşi iar şi iar. Vei fi surprinsă de cât de repede își va aminti copilaşul tău povestea - ba chiar se poate să înceapă să intre în vorbă la anumite părţi şi să completeze restul poveştii. Ulterior, invită-l să citească poveştile lui preferate păpuşelelor şi animăluţelor de pluş.
3. Vorbeşte cu copilaşul tău
Dialoghează cu copilaşul tău folosindu-ţi vocea normală, de zi cu zi. De îndată ce copilaşul tău trece de 1 an, poţi să domoleşti tonurile alintate, piţigăiate şi să începi să îi vorbeşti cu vocea ta conversaţională de zi cu zi. Va începe să înţeleagă indiciile şi să mimeze sunetele pe care le scoţi, şi probabil va începe să vorbească. Foloseşte-te de gesturi pe care să le poată imita atunci când nu găseşte cuvintele potrivite.
4. Pune întrebări
Unii copilaşi de 2 ani încep să se aventureze în propoziţii formate din două sau trei cuvinte. Poţi să îi indici aceste răspunsuri punând copilaşului tău întrebări pe parcursul zilei (de exemplu, „Ce jucărie vrei?“ sau „Cine este acesta?“).
Cu toate că „propoziţiile“ micuţului probabil că nu sunt gânduri complete, de cele mai multe ori, el se va face înţeles. Comunică constant cu micuţul şi dă din cap sau zâmbeşte chiar şi când răspunsul lui este incorect sau nu are sens.
5. Introdu cuvinte noi
Cel mai probabil este ca primele cuvinte ale bebeluşului tău să fie nume ale membrilor familiei, jucării preferate şi obiecte din casă pe care le întâlneşte zilnic, cum este laptele. Cel mai important lucru de reţinut în legătură cu dezvoltarea vorbirii este că micuţii învaţă ascultând şi apoi exersând pe cont propriu.
Continuă să arăţi şi să descrii obiecte noi copilaşului tău, de la părţi ale corpului, cum sunt mâinile şi picioarele, până la obiecte din natură, cum sunt păsările sau copacii.
Şi mai presus de toate, distrează-te făcând acest lucru!
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: