Schimbări bruște de dispoziție în timpul sarcinii
Sarcina este o experiență deosebită.
Medicii, prietenii și familia se concentrează mai mult pe aspectele fizice ale sarcinii. Principala lor grijă, bineînțeles, este ca tu și micuțul tău să fiți sănătoși, iar aspectele fizice ale sarcinii sunt mai la îndemână și mai ușor de observat de către cei din jur. Însă multe femei însărcinate spun că emoțiile și schimbările bruște de dispoziție sunt la fel de tulburătoare ca și simptomele fizice.
De ce este sarcina atât de emoțională? Și cum faci față varietății de sentimente și dispoziții care probabil o să apară?
Surpriza și șocul sarcinii
Mai devreme sau mai târziu, multe femei abia așteaptă sarcina și maternitatea, dar odată ce ești în fața faptului împlinit, s-ar putea ca sentimentele tale să fie diferite de ceea ce te așteptai.
Femeile care credeau că se vor teme s-ar putea să se simtă deosebit de ușurate, iar cele care se simțeau pregătite s-ar putea să fie brusc nesigure.
În realitate, sentimentele se schimbă cu fiecare trimestru al sarcinii, iar fiecare etapă vine cu propriile probleme emoționale. În primul trimestru, s-ar putea să te lupți cu acceptarea ideii de a fi însărcinată. În timpul celui de-al doilea trimestru, să te concentrezi pe faptul că într-adevăr vei avea un bebeluș. În cel de-al treilea trimestru, probabil că vei duce această idee mai departe și te vei gândi la responsabilitățile – și bucuriile – maternității. E nevoie de ceva adaptare!
Schimb de roluri
O sarcină poate schimba de asemenea dinamica relațiilor voastre familiale. Dacă ești la primul copil vei face saltul de la a avea obligații doar față de tine și alți adulți, la a avea o responsabilitate deplină asupra vieții unui bebeluș dependent de tine. Dacă ești însărcinată cu cel de-al doilea copil (sau al treilea sau al patrulea!), familia va trece prin schimbări pe măsură ce responsabilitățile tale devin mai mari. Aducerea unui nou bebeluș în familie poate fi stresantă pe alocuri, chiar și în cele mai bune circumstanțe.
Cu toate că nașterea este o etapă normală și frumoasă a vieții, poți să te simți copleșită. Iar aceste sentimente pot fi amplificate de schimbările hormonale prin care trece corpul tău.
La ce să te aștepți
Iată emoțiile și reacțiile care pot apărea la o femeie însărcinată. După cum vei vedea, nu toate sunt negative:
• Bucurie, fericire și entuziasm • Nesiguranță • Iritabilitate • Dependență crescută de partener sau alți membri ai familiei • Mândria de a fi înfăptuit un miracol • Dezvoltarea unui sentiment de atașament chiar înainte de nașterea bebelușului • Reacții pozitive sau negative la schimbările prin care trece corpul • Zăpăceală • Tristețe pentru faptul că lucrurile nu o să mai fie ca până acum • Anxietate legată de finanțe, locuință, îngrijirea micuțului, pierderea independenței, schimbări care pot surveni în relația cu partenerul, travaliu și naștere, dacă o să fii o mamă bună sau nu, și tot așa • Nerăbdare (sentimentul că ești însărcinată de o veșnicie) • Hipersensibilitate la comentariile și sfaturile celorlalți • Plâns frecvent • Vise cu ochii deschiși legate de bebelușul tău
Menținerea emoțiilor sub control
Cu toate că stările de mai sus sunt absolut normale, poți să iei anumite măsuri pentru a-ți ține sub control schimbările bruște de dispoziție pe durata acestei perioade incitante, dar totuși stresante.
Menține-ți sănătatea fizică: Mănâncă bine, fă mișcare și odihnește-te din plin. Dacă nu te simți bine sau ești obosită, ai șanse mai mari să fii agitată sau supărată.
Fii informată: Fă-ți timp să te informezi despre cursurile de naștere și să citești cărți despre sarcină. Dacă știi la ce să te aștepți, discuți cu profesioniști și te întâlnești cu alți viitori părinți, poți să reduci din nivelul de stres.
Deschide-te: Împărtășește-ți gândurile și sentimentele cu partenerul, prietenii sau membrii familiei.
Oferă-ți timpul de care ai nevoie: Evită să te supraîncarci cu obligații acasă sau la muncă.
Ține minte: Dacă emoțiile sunt prea puternice sau simți că nu mai poți gândi clar, consultă-te cu doctorul înainte de a lua orice medicament.
Scrie o recenzie la articol:
Distribuie
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi:
- CUPOANE
- INSTRUMENTE
- ARTICOLE