Metode de naștere uterină. Travaliu prematur sau simple contracții? Mărimea uterului după naștere
În timp ce contracțiile Braxton Hicks sunt contracții „de probă”, inofensive, travaliul prematur este un lucru real. Iată cum poți face diferența dintre cele două – plus cum pot doctorii să oprească travaliul prematur și ce măsuri poți lua pentru a-l preveni.
Deși forma corpului tău s-a extins la asemenea proporții și este greu de crezut că îți vei mai vedea vreodată picioarele, mărimea uterului va reveni la dimensiunile normale după sarcină. Probabil că ai auzit că atunci când te apropii de data nașterii uterul tău se umflă ocazional, se mărește, se dilată, într-un cuvânt, „face practică” pentru naștere. Aceste intensificări se numesc contracțiile Braxton-Hicks și sunt perfect normale.
Însă, aproape 10% din femeile însărcinate experimentează contracții specifice travaliului prematur. Spre deosebire de Braxton-Hicks, contracțiile travaliului prematur sunt un lucru real. Acestea arată că travaliul tău a început înainte ca micuțul tău să fie gata de naștere.
Cum poți să îți dai seama dacă experimentezi contracții Braxton-Hicks sau contracții specifice travaliului prematur? Diferențele constă în frecvență, instensitate și durată. Iată la ce trebuie să fii atentă:
Vei începe să simți contracțiile Braxton-Hicks în al treilea semestru de sarcină. Acestea se vor simți ca o umflare generală a uterului, ca și când copilașul ar face o tumbă. De obicei, contracțiile nu sunt dureroase și în majoritatea cazurilor se opresc după o oră. Corpul tău face un fel de exercițiu pentru a se pregăti de travaliu și pentru a recâștiga dimensiunile normale ale uterului după naștere. Deși toate femeile au Braxton-Hicks, nu toate femeile le simt, mai ales când sunt însărcinate cu primul lor copil. Așa că, nu te alarma dacă nu le-ai simțit niciodată – corpul tău oricum va fi pregătit pentru naștere.
Contracții specifice travaliului prematur
Contracțiile specifice travaliului prematur pot avea loc oricând între a 20-a și a 37-a săptămână de sarcină. Nu se opresc și devin din ce în ce mai frecvente, regulate și inconfortabile.
Alte semne de travaliu prematur pentru nașterea uterină includ: Crampe specifice menstruației deasupra osului pubian Presiune sau durere continuă în pelvis, coapse sau în zona inghinală Durere ușoară în partea lombară sau presiune în spate Crampe intestinale sau diaree Fluid apos, secreție roz sau maronie sau sângerări vaginale
Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome sau mai mult de patru contracții pe oră, sună-ți ginecologul de urgență. Este posibil să ți se spună să vii la un control imediat sau să îți cronometrezi contracțiile. Poți simți contracțiile (uterul care se umflă și se relaxează) punând degetele ușor pe abdomen.
Cum poți opri travaliul prematur
Dacă ginecologul crede că ești în travaliu prematur, atunci va aranja pentru tine să fii primită la spital. Sunt trei motive pentru acest lucru. În primul rând, pentru a-ți face un control ginecologic si pentru a vedea dacă colul uterin se deschide și pentru a testa fluidul vaginal (care ar putea confirma sau nu travaliul premartur). În al doilea rând, poți încerca să oprești travaliul prematur cu medicamente. Acestea nu funcționează întotdeauna și nu sunt potrivite pentru oricine, dar vei fi sfătuită de doctor în acest sens. Dacă chiar ești în travaliu prematur, atunci îți vor face o injecție cu steroizi pentru ca plămânii fătului să se dezvolte.
Dacă contracțiile continuă, poți fi internată în spital pentru ca obstreticianul să te monitorizeze îndeaproape.
În final, dacă toate acestea eșuează și copilul se naște prematur, cel mai bine pentru el este să rămână în spital. Ar putea fi foarte mic si ar putea avea probleme respiratorii și de alimentație. De asemenea, trebuie să îi fie păstrată temperatura corpului la un nivel normal, iar organele trebuie să i se dezvolte corespunzător. În plus, cel mai bine pentru acesta ar fi să fie îngrijit într-un spital destinat nașterilor premature.
Prevenția travaliului prematur
Poți lua, de asemenea, măsuri de prevenție pentru a evita travaliul prematur. Bea suc natural sau apă o dată la câteva ore pentru a preveni deshidratarea, care ți-ar putea face uterul mai iritabil. Ține o dietă sănătoasă și câștigă în greutate între 12 și 16 kg în timpul sarcinii. Ține-ți vezica goală pentru a evita infecțiile urinare, care ar putea crește riscurile unui travaliu și a unei nașteri premature. Întotdeauna șterge-te din față în spate după ce urinezi sau ai scaun pentru a preveni infecțiile urinare. Poartă lenjerie de bumbac. Bumbacul respiră mai bine decât alte țesături și, cu cât pielea este mai aerisită, cu atât scade riscul înmulțirii bacteriilor. Nu mai fuma și nu consuma droguri sau alcool. Folosește prezervative când ai contact sexual. Evită să ai contact sexual cu mai mulți parteneri. Așează-te pe spate și ține picioarele ridicate o dată pe oră și nu ridica obiecte grele. Oprește efortul fizic și odihnește-te dacă experimentezi contracții care nu se opresc în scurt timp. Încearcă să elimini stresul din viața ta.
Posibilitatea unui travaliu prematur este înfricoșătoare, dar majoritatea femeilor experimentează doar contracții Braxton-Hicks. Cel mai bun lucru pe care îl poți face acum este să fii foarte atentă cu activitatea uterină și să ai mare grijă de tine. În cazul în care se întâmplă ceva neobișnuit, sună-ți ginecologul.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: