Cum să-ți înveți micuțul să înceapă să împartă cu ceilalți
A împărți este un principiu important de învățat de către un copilaș. Dacă micuțul tău are mici probleme în a împarți cu ceilalți, iată niște sfaturi pentru a împăca pe toată lumea.
Fii tu un exemplu bun de urmat
În primul și în primul rând, asigură-te că tu însuți dai un model bun de urmat. Lasă-ți micuțul să observe cum împarți tu lucrurile cu soțul, copilașii tăi și cu alte persoane. Asigură-te că îi menționezi micuțului tău ce faci când împarți cu ceilalți, pentru ca el să realizeze când se întâmplă. Un singur exemplu nu va fi de ajuns ca să rețină lecția. Însă, cu timpul, un model repetat de comportament pozitiv va face cu siguranță o impresie bună asupra lui.
Laudă comportamentul bun
Fii atentă la momentele în care copilaşul tău împarte ceva cu alții - fie că împarte cu un alt copil, cu un alt adult sau chiar cu tine. Fă-i complimente micuțului tău când este “bun la împărțit”. Nu numai că laudele tale îl vor face să se simtă mai bine, ci îl vor ajuta să se perceapă ca fiind o persoană care împarte cu ceilalți. Aceste lucruri vor spori pe viitor momentele când va împarți.
Participă la cât mai multe întâlniri cu colegii de joacă
Este nevoie de mult exercițiu pentru a învăța să împarți. Întâlnirile de joacă pot fi oportunități grozave pentru micuți de a exersa abilități sociale în condițiile în care părinții lor îi pot supraveghea și chiar îi pot îndruma, când este cazul.
Trebuie să ai câte ceva pentru toți
Cele mai multe probleme de împarțire apar când doi copilași își doresc același lucru, în același timp. O cale uşoară de a evita un conflict este cea în care fiecare micuț se poate juca cu o jucărie identică.
Nu e mereu practic sau ieftin să deții dubluri pentru fiecare jucărie din casă. Ca alternativă, te poți uita în jur şi poți găsi o jucărie similară pentru cea pe care o doresc amândoi micuții sau o jucărie total diferită dacă micuțului îi place la fel de mult ca şi jucăria pe care-l rogi să o împartă.
Exersează joaca în ture
Copilaşii de sub 3-4 ani petrec de obicei cea mai mare parte a timpului de joacă cu “joaca în paralel” - adică atunci când participă la jocuri separate unul lângă celălalt. E un stadiu perfect normal de dezvoltare. Cu toate acestea, vei fi dezamăgita dacă vei încerca să convingi 2 micuți de doi ani să se joace cu aceeaşi jucărie în acelaşi timp, împreună.
O strategie mai bună ar fi cea în care îi încurajezi pe cei mici să se joace pe rând cu jucăria. Desigur, nu se aşteaptă nimeni ca un copilaș să stea şi să se uite la celălalt în timp ce celălalt se joacă, dar, dacă le dai ambilor ceva distractiv de făcut, le poți cere să facă schimb de jucării pentru ca fiecare să aibă parte de toate jucăriile. Pentru a ușura tranziția, amintește-le când e aproape timpul să facă schimb, cu puțin înainte de a se sfârși rândul fiecăruia.
Cât de lungi ar trebui sa fie turele? Tu vei judeca singură asta, pentru că depinde de personalitatea și reacțiile fiecărui micuț. De obicei, micuții nu au prea multă răbdare, așa că turele scurte vor fi cele mai practice. Probabil că turele nu vor fi mai mari de câteva minute, sau chiar un singur minut, mai ales dacă vezi că unui micuț îi vine să împartă mai greu.
Fii pregatită
Unele jucării nu sunt așa ușor de împărțit, ori pentru că sunt noi, ori pentru că micuțului tău îi plac prea mult. Așadar, înainte de o întâlnire de joacă la tine acasă, ia-ți câteva minute să vorbeşti cu cel mic despre ce o să se întâmple. Amintește-i că prietenul lui vine să se joace și vobește-i despre cât de mult se vor distra împreună.
Întreabă-ți micuțul dacă există jucării pe care nu vrea să le împartă cu prietenul lui. Dacă este cazul, pune deoparte acele jucării unde nu vor putea fi găsite până la finalul întâlnirii. Apoi tu și cu micuțul tău trebuie să cădeți de acord că jucăriile rămase sunt bune de împărțit cu altcineva.
Fii realistă
Nu în ultimul rând, ține cont că învățatul de a împărţi este un proces. Nu se întâmplă peste noapte şi mulți dintre micuți vor avea urcușuri și coborâșuri pe parcursul procesului.
Stabileşte niște obiective pentru micuțul tău și asigură-te că aşteptările tale sunt realizabile. Cu puțină răbdare și ajutor acordat la timpul lui, și multă dragoste, nu va trece mult până când cel mic va avea o bază de aptitudini pe care le va folosi în viitor în viață.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: