Soluţii pentru adormitul bebeluşului: cum faci bebeluşul să doarmă până în zori
Nu e greu să te îndrăgosteşti din nou de bebeluş când îl vezi dormind. Somnul odihnitor de care are nevoie este la fel de important ca exerciţiile pentru minte şi corp, şi îţi oferă şi ţie şansa de a avea câteva clipe liniştite.
Dacă programul de somn al bebeluşului nou născut ţi se pare greu de înţeles, să ştii că nu eşti singura. Somnul bebeluşilor este imprevizibil la început (în cel mai bun caz!). De obicei, nou-născuţii dorm 16 ore pe zi, sau mai mult, în perioade scurte de câteva ore. Totuşi, la 3 luni este posibil ca bebeluşul să doarmă noaptea şi cinci ore în şir. Iar la 6 luni, este posibil să treacă şi 9-12 ore până să se trezească.
Dar niciun bebeluş nu doarme întotdeauna ca la carte! Pentru ca amândoi să vă odihniţi bine, începeţi bine seara la ora de culcare, cu următoarele sugestii pentru culcarea bebeluşului.
1. Dă-i mereu ceva de făcut
Bebeluşul care se distrează toată ziua e liniştit la ora de culcare. Activităţile potrivite vârstei, cum ar fi o plimbare în cărucior prin cartier şi câteva sesiuni de stat pe burtică sunt foarte utile pentru a îl pregăti pe micuţ de somn. Dacă ieşi din casă, chiar şi pentru o treabă în oraş, bebeluşul va fi stimulat, şi tu nu vei simţi că înnebuneşti!
2. Somnul de zi şi somnul de noapte
Fă-l pe bebeluş să simtă ritmul cotidian făcând o diferenţă între somnicul din timpul zilei şi ora de culcare seara încă de la început. Astfel, va înţelege că ziua ne jucăm şi noaptea dormim. Când îl pui la somn pe timp de zi, lasă draperiile puţin deschise în cameră, ca să intre puţină lumină. Nu face linişte perfectă în jurul pătuţului când doarme – cât doarme el ziua, poţi şi tu să îţi faci treaba.
3. Creează o atmosferă adecvată
O cameră liniştită poate transforma un bebeluş zgomotos într-unul adormit, aşa că fă întuneric în camera copilului şi menţine o temperatură plăcută. Şi să îi schimbi scutecul înainte de culcare este o idee bună.
4. Reevaluează-ţi programul
S-ar putea ca ţie să îţi placă să te relaxezi la televizor la sfârşitul unei zile obositoare, dar bebeluşul preferă, probabil, să fie linişte la ultima masă înainte de culcare. Ajută-l să se liniştească creând un ritual de culcare relaxant.
La acest ritual poţi adăuga îmbăierea bebeluşului, cititul şi cântecele de leagăn îngânate într-o cameră liniştită. Nu uita să faci aceleaşi lucruri în aceeaşi ordine în fiecare seară. La sfârşitul ritualului, dă luminile mai încet şipune bebeluşul în pat cât e numai pe jumătate adormit, ca să înveţe să adoarmă singur. Pentru a îi face un program de somn este important să îl culci la aceeaşi oră în fiecare seară.
Evident că, dacă este răcit, îi dau dinţişorii, visează sau aude zgomote, bebeluşul poate fi deranjat. Dar, dacă nu intervin aceşti factori, aceste soluţii de culcare a bebeluşului îl vor ajuta pe micuţ să doarmă atât cât are nevoie.
Înregistrați-vă la Pampers și veți găsi: