Datele dumneavoastră au fost actualizate!

Patru sfaturi pentru a-l face pe cel mic să vorbească

Înainte să-ți dai seama de asta, copilașul tău se va transforma dintr-un bebeluș care gângurește într-un copilaş vorbăreț. Chiar dacă va atinge această etapă în ritmul său – pur și simplu privindu-te, ascultându-te și interacționând cu tine – îi poți încuraja dezvoltarea lingvistică folosind aceste patru ponturi.

1. Menține fiecare conversație (chiar dacă e de o singură parte)

La vârsta aceasta fragedă, vorbitul constant este o modalitate minunată de a introduce un vocabular nou și de a avea grijă de dezvoltarea lingvistică. Vorbește cu micuțul tău în timpul zilei în timp ce treci prin sarcinile de zi cu zi, chiar dacă pare ridicol. Spune-i despre pastele pe care le gătești, despre culoarea hainelor pe care le împăturești sau arată-i pantofii pe lângă care treceți la mall. Chiar dacă cel mic nu poate încă să răspundă, el ascultă întotdeauna și înțelege mai multe decât crezi.

2. Concentrează-te pe dezvoltarea lingvistică în timpul orei de povești

Să-i citești micuțului tău este o parte importantă a dezvoltării lingvistice. Actul citirii îi prezintă micuțului noi cuvinte, iar privitul împreună la fotografii îl ajută să înțeleagă ideea că totul are un nume.

Arată către o mașină dintr-o ilustrație, de exemplu, și spune „mașină” cu voce tare, încurajându-ți micuțul să repete după tine.

3. Ajută-ți micuțul să pronunțe

Primele cuvinte ale micuțului tău probabil că nu vor suna ca niște cuvinte. De exemplu, „uața” s-ar putea să însemne pentru el „rață.”

Deși este important să recunoști aceste cuvinte, rezistă impulsului de a le folosi atunci când vorbești cu micuțul tău – indiferent cât de adorabil sună. În loc de asta, atunci când îi repeți micuțului un cuvânt, folosește pronunția potrivită pentru ca el să se corecteze la un moment dat.

4. Povestește acțiunile micuțului tău pentru a-i îmbunătăți asocierile

Până la finalul primului an, micuțul tău s-ar putea să comunice arătând sau mișcându-se către ceea ce vrea să spună.

Încurajează-i încercările și îmbogăţeşte-i vocabularul, povestindu-i celui mic ceea ce face. De exemplu, dacă observi că micuțul tău se întinde către cănuța lui, spune-i „Ah, îți vrei cana!” Această exprimare îl va ajuta să asocieze numele cu obiectul. La un moment dat, se va opri din arătat și, în loc de asta, va începe să ceară.

Consimțământ Cookie-uri